Dag en nacht bereikbaar op 06 - 50 67 06 26
uitvaart organiseren

De uitvaart

Een waardige uitvaart hoort zorgvuldig en met respect verzorgd te worden, en dat is juist iets waarbij ik mijn expertise voor u kan inzetten. Uit ervaring weet ik dat de nabestaande(n) door alle omstandigheden soms zo moe zijn, dat de complete organisatie van de uitvaart in één keer teveel vergt. Daarom begeleid ik u stapsgewijs. Verder vind ik het belangrijk dat alle  direct nabestaanden gehoord worden, om te beginnen de partner en kinderen. Met elkaar streven we er naar de harmonie te bewaren en een mooi afscheid te realiseren.

De rouwbrief

Alles is mogelijk; u kunt de rouwbrief zelf maken, of u kiest een voorbeeld uit de collectie die ik in diverse stijlen en uitvoeringen voor u samengesteld heb.

Advertentie

Eerst wordt de rouwkaart opgesteld. De tekst van een eventuele advertentie wordt vaak van de tekst op de rouwkaart afgeleid. Voor een advertentie moeten we rekening houden met aanlevertijden.

Uitvaart

Het afscheid en de opbaring kunnen desgewenst plaatsvinden in een aula, thuis, of op een bijzondere plek met herinneringen (meer informatie hierover leest u hier).

Wat het vervoer betreft zijn er vele mogelijkheden; een (bijzondere) rouwauto, (loop)koets, fiets, rouwkoe, caravan, truck, motor etc.

Tijdens de persoonlijke ceremonie wordt alle aandacht nog éénmaal op de overledene gericht. Daarom vullen we die gezamenlijk respectvol in, met aandacht voor de eigenheid van de overledene. Ik wil u ook attent maken op de keuzes voor het vastleggen van de complete uitvaart door middel van een foto- en/of filmreportage. Een andere mogelijkheid is de gang naar het graf of crematorium en de begrafenis met een mobieltje te laten filmen door een buitenstaander. Deze eenvoudige registratie, aangevuld met een aantal foto’s, voegt veel toe, vooral nu de corona-maatregel het aantal belangstellenden sterk beperkt.

Na afloop zijn de mogelijkheden legio: gezamenlijk koffie drinken, een (aangeklede) borrel in het stamcafé, uitwaaien op ‘t strand, of direct naar huis om daar met elkaar af te sluiten.

Aandacht voor kinderen bij de uitvaart

Kinderen hebben meestal veel vragen en willen graag weten waar ze aan toe zijn. Maar sommige ouders voelen zich daar ongemakkelijk bij, of twijfelen over de juiste benadering. Ik weet hoe ik een kind kan betrekken bij een uitvaart, in een periode van onrust en verdriet rond de overledene. Ik schenk aandacht aan de kinderlijke beleving, op een uitnodigende manier, en op hun eigen niveau.

Na de uitvaart

Na een drukke periode rond de uitvaart wordt het plotseling veel stiller. Het intensieve contact tussen u en mij is eveneens beëindigd. Maar u kunt mij altijd bellen als u vragen heeft. Na enkele weken kom ik persoonlijk langs en hoor graag of ik nog iets voor u kan betekenen. Misschien heeft u hulp nodig bij het uitzoeken en opstellen van de bedankkaartjes, bij het bepalen van de as-bestemming, of de plaatsing van een grafmonument. Tevens breng ik de factuur mee ter bespreking.

Rouwverwerking

Mensen in rouw zetten soms één stap vooruit en weer twee achteruit, doordat de pijn en moeite rond het verlies blijven opveren. Er zijn geen vaste regels voor het rouwproces, het gaat met ups en downs. Het kost enorm veel energie en kan gepaard gaan met lichamelijke klachten. Als uw psychische en lichamelijke klachten bij rouw aanhouden en u belemmeren om (weer) deel te nemen aan het leven, neem dan alstublieft contact met mij op. Ik bied een luisterend oor en kan u adviseren bij het vinden van een professional die u ondersteunt in het proces.

Achtergrondinformatie over het organiseren van een uitvaart vindt u HIER