Opbaren overledene
Bij het opbaren van de overledene staat voor mij het persoonlijke aspect van zowel de overledene als de nabestaande(n) voorop. De overledene kan worden overgebracht naar een locatie buitenshuis zoals het rouwcentrum, een 24-uurskamer of een afscheidshuis. Denk bijvoorbeeld ook aan opbaring in een bedrijfspand, het clubhuis of een werkplaats. Samen bekijken we zorgvuldig of de gewenste opbaarlocatie een verantwoorde en uitvoerbare optie is. Een andere mogelijkheid is dat de overledene in de thuissituatie wordt opgebaard, in een vertrouwde omgeving.
Ik denk heel graag met u mee in mogelijkheden.
Een terugblik op het leven
Was ‘hij’ altijd bezig in de schuur of de werkplaats? Dan kan dit een heel bijzondere opbaarlocatie worden. De inrichting zegt direct iets over zijn leven, de dingen die hij heeft gemaakt en de daarbij behorende verhalen. De locatie helpt herinneringen op te halen, met een lach en een traan, en geeft betekenis aan het afscheid.
Had ‘zij’ groene vingers en blonk ze uit in het creëren en onderhouden van haar prachtige tuin, terwijl ze uitrustte met een kopje thee in het tuinhuis? Ga eens na of een opbaring in het tuinhuis tot de mogelijkheden behoort. Zorg dat bezoekers daar even rustig bij haar kunnen zitten om afscheid te nemen. Die ambiance geeft een bijzondere en ongedwongen sfeer, en laat zien wie zij was. Opgeluisterd door bloemen en takken uit haar geliefde tuin, of een door bezoekers meegebracht boeket en in een vaas bij de overledene gezet.
Hetzelfde geldt voor een kunstenaar. Misschien is opbaring mogelijk in zijn of haar atelier, omringd door de eigen kunstwerken; een bijzondere en onvergetelijke context.
U kunt bezoekers vragen een boodschap achter te laten op de kist waar de overledene in opgebaard ligt. Wat ik belangrijk vindt is dat het leven van de overledene doorgevoerd wordt in de vormgeving van het afscheid. Samen met u zorg ik er voor dat het een waardig en uniek afscheid wordt, waar u ondanks het verdriet met een goed gevoel op terug kijkt.
Koelen of balsemen?
Naast gekoeld opbaren is een lichte balseming een prachtig alternatief. De overledene voelt dan niet meer koud aan en hoeft niet in een gekoelde ruimte te liggen. Ook de huidskleur is natuurlijker en er is geen gezoem meer van de koeling.
Lees ook mijn blog over koeling of balseming
Klik HIER voor meer informatie over lichte balseming.