Dag en nacht bereikbaar op 06 - 50 67 06 26

In Nederland wordt na een overlijden traditioneel gekozen voor het koelen van de overledene. In het buitenland en in andere culturen is het balsemen van de overledene veel gebruikelijker. Balseming heeft veel voordelen ten opzichte van koeling, en de kosten zijn vergelijkbaar, dus de keuze kan echt afhangen van uw voorkeur. In Nederland is lichte balseming toegestaan, waarbij een lichaam tot de uitvaart opgebaard kan blijven zonder koeling. Bij het overwegen van balseming kijk ik voornamelijk naar de voordelen voor de nabestaanden. In de moeilijke tijd van afscheid nemen moeten snel veel keuzes gemaakt worden. Door onwetendheid wordt vaak de kans gemist balseming te overwegen, daarom geef ik u hieronder graag meer informatie.

Temperatuur

Bij koeling moet vooral in de zomer ook de ruimte waar de overledene opgebaard ligt koel gehouden worden en vrij van direct zonlicht. Bij balseming mag de ruimte ongewijzigd blijven zodat de overledene in zijn of haar eigen omstandigheden opgebaard wordt.

Aanraking

Bij koeling wordt de overledene onnatuurlijk koud. Een gekoeld lichaam voelt letterlijk en figuurlijk koud aan. De overledene aanraken is daardoor minder prettig. Bij balseming neemt de overledene de kamertemperatuur aan. Het aanraken is voor alle nabestaanden daardoor prettiger dan bij een gekoeld lichaam.

Kleur

Bij koeling verkleurt de huid en wordt deze lichter en grauwer. Kijk na een winterse wandeling maar eens in de spiegel, je ziet er dan verkleumd uit. Bij balseming behoudt de overledene zijn of haar natuurlijke kleur. U ziet uw dierbare dus zoals hij of zij er werkelijk uit zag. En uiteraard help ik dit doel zo nodig te bereiken door middel van cosmetische aanpassingen.

 Kenmerken bij overlijden

Na een overlijden worden lippen en vingers al snel blauw. Ook is er een kans op zogenaamde lijkvlekken. Het koelen van de overledene vergroot de kans op deze kenmerken. Het balsemen voorkomt ze juist.

Het proces van balsemen

In het Brabants Dagblad stond een goed artikel over het proces van balseming in Nederland. Daarin wordt het proces van balseming tot in detail beschreven. LET OP er staan ook een aantal foto’s bij. Voor sommigen is het confronterend, maar als u meer informatie nodig heeft kan het u helpen. Twijfelt u, neem dan contact met mij op zodat ik u telefonisch een toelichting kan geven. U vindt het artikel HIER.