Dag en nacht bereikbaar op 06 - 50 67 06 26

Doet u ook budgetuitvaarten en hoe dan?

Er is geen geld….

Die vraag werd mij ene poosje geleden gesteld. Natuurlijk doe ik dat, want het is echt zo dat je op een uitvaart kunt besparen. Crematoria en begraafplaatsen/gemeenten hebben hun vaste tarieven, daar kunnen we als uitvaartondernemer niets aan veranderen. Bij andere zaken zoals opbaren, een kist, vervoer, kaarten, bloemen, locatie en catering hebben we het over het maken van keuzes die voordelig of juist duurder uit kunnen vallen. Er zijn zoveel opties om met een kleine beurs toch een waardige uitvaart neer te zetten, iets wat naar mijn mening sowieso moet gebeuren. We gaan eens kijken waar je dan op kunt besparen.

Neem het opbaren, als dit thuis lukt heb je wel kosten van een koeling en de dagelijkse controles, maar als je uitwijkt naar een rouwcentrum betaal je de hoofdprijs per nacht. Dat is net een hotel. En lukt opbaren thuis niet, dan is dat misschien mogelijk bij een familielid.

Voor een kist heb ik wel eens mijn leveranciers gebeld of zij een kist hadden staan met een beschadiging die daardoor fors goedkoper zou zijn. Dat is gelukt, ik vond een kist met een deukje, kosten € 100,00. Het deukje zat aan de achterkant, niemand die dat zag.

Een rouwkaart kan voordeliger zijn als je een foto of print zelf opzoekt en zoveel mogelijk zelf opmaakt voor ze gedrukt worden. Zonder kleur is het voordeligst. Om hoge portokosten te vermijden kun je kaarten zoveel mogelijk zelf rondbrengen of delen via social media. De rouwkaart ontvang je ook in een pdf, dus deze is zo door te sturen, ook met je mobiel.

Een kistbloemstuk kost al snel 200 tot 300 euro. Als je zelf boeketten koopt, of bloemen en groene takken uit de tuin haalt, de bloemen in oase steekt ben je er ook. Of zet een mooi boeket neer waar je na de uitvaart thuis ook gemakkelijk een plekje voor vindt. Een boeket staat thuis anders dan een grafstuk.

De aula en koffiekamer van een rouwcentrum of crematorium worden veel gebruikt, maar is niet perse het voordeligst. Soms is er een buurt- of dorshuis waarvan gebruikt kan worden gemaakt. Zo mogelijk is het heel mooi en intiem om de uitvaart in het woonhuis te houden. Dat heb ik inmiddels een aantal keer bij de hand gehad en alle keren was het bijzonder mooi. Niet in de minste plaats vanwege de veilige omgeving. Het is heel goed te doen als je een beperkt aantal genodigden hebt. Een woonkamer is vrij snel leeg te halen en weer te vullen met extra stoelen.

De catering na de uitvaart heb je helemaal zelf in de hand. Een kop koffie of thee met een koekje is al prima, maar er zijn nog veel meer dingen te bedenken. Bekenden of familieleden vinden het fijn als ze iets kunnen doen. Vraag hen dan om iets te bakken bij de koffie of om een aantal sandwiches klaar te maken of bijvoorbeeld een pan soep. Je kunt van alles bedenken.

Bij het vervoer is het uiteraard belangrijk dat een kist er in past. Gewoonlijk is dat een rouwauto of een busje zoals bijvoorbeeld een Vito of volkswagenbus. Maar misschien heeft iemand van dichtbij wel een (werk)bus waarin vervoerd kan worden, na een grondige schoonmaakbeurt….;-). Een enkele keer is een stationwagen ook lang genoeg of moet er bijvoorbeeld een stoel worden uitgehaald. Verder zijn er veel aanbieders van rouwvervoer waarbij ik sowieso kijk naar wie het voordeligst is.

Zo hebben we al aardig wat punten benoemd waarbij het goed is te overwegen hoe je het qua budget wilt aanpakken. Met elkaar kijken we naar wat de wensen zijn en hoe we daar zo dichtbij kunnen komen als mogelijk is. Een kwestie van creatief denken met alle mogelijkheden die er zijn.